Mobil

Mobil Uygulama Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

mobil uygulama yaptirmak kullanim ve indirme istatistikleri

Mobil uygulama yaptırmak, mobile adapte olmak adına birçok marka ve işletmenin ilk aklına gelen çözüm. Markalar böylece mobilin hızla büyüyen pastasından pay almaya çalışıyorlar. Fakat bunun bir çözüm olup olmadığı tartışılabilir ve de doğurabileceği muhtemel sorunlar mevcut.

Mobil uygulama yaptırmaya karar verdiniz fakat öncelikle mobile uygulama konusunda göz atmanız gereken bazı istatistikler var. Mobil uygulama konusunda yanlış bir adım atmanız pazarlama bütçenizden onbinlerce liraya varan bir bölümü çöpe atmanıza neden olabilir. Mobil uygulama hayalleri gerçekten birçok marka için fiyasko ile sonuçlanabiliyor.

Mobil uygulama yaptırırken uygun bütçeyi bulmak (piyasada gerçekten çok dengesiz fiyatlar var), ihtiyaçlarınızı çok iyi belirleyerek uygulamada neyin olup olmaması gerektiğine doğru karar vermek, işinin arkasında duran sizin için doğru firmayı bulup doğru şartlarda anlaşmak, daha sonra yapılacak geliştirmeler ve eklemeler için ön anlaşma sağlamak önemli. Fakat bunlarla da bitmiyor. Tüm bunları mükemmel bir şekilde tamamladığınızı düşünürsek bile daha önünüzde bekleyen muhtemel riskler var. Gelin bu risklere istatiktiki olarak bakalım…

Mobil Uygulama İndirme ve Kullanım İstatistikleri

  • Uygulama mağazalarında 3 milyondan fazla uygulama var. Apple Store’daki uygulamaların %60’ı bu güne kadar hiç indirilmemiştir.
  • İndirme artışı en dikkat çekici şekilde Android tabletlerde görülüyor: Önceki yıla göre %236 büyüme
  • İndirme, kullanma veya sadakat anlamına gelmiyor. İndirilen uygulamalarında %95’i 1 ay içinde kaldırılmaktadır.
  • Uygulamaların %20’si sadece 1 kez kullanılmaktadır (kullan-kaldır).

Gördüğünüz gibi, iyi çalışan ve iyi kurgulanmış bir uygulamanız  olsa bile uygulamanızın kullanıcılar tarafından indirilmesi ve kullanılması için pek çok risk bulunuyor. Bu sebeple mobil uygulama konusunda bir adım atmadan önce muhtemel tüm durumları değerlendirmeniz ve uygulamanızı tamamladıktan sonra da ciddi bir tanıtım ve pazarlama bütçesi ayırıyor olmanız önemli.

Yazar Hakkında

Yılmaz Barış

2006 başında blog yazma heyecanıyla kendimi kaptırdığım dijital dünya sonrasında mesleğim ve hayatım haline geldi. 2008'de serbest zamanlı, 2012 sonrasında ise profesyonel olarak dijital pazarlama uzmanı/danışmanı olarak çalıştım. Ulusal ve global birçok farklı marka içi dijital pazarlama hizmetleri verdim. Çeşitli blog ve portallarda dijital pazarlama, dijitalleşme, yenilikçi teknolojiler, sosyal mecralar ve yeni iş fikirleri gibi beni heyecanlandıran konular üzerine yazmak yapmaktan en çok keyif aldığım işlerin başında geliyor.

1 Yorum

  • Yılmaz bey yazınız için çok teşekkürler. Gerçekten de mobil uygulama yapmak ve onu görünür kılmak için ne yapılması gerektiğini bilmek gerekiyor. Mobil uygulama geliştirirken nelere dikkat edileceğini bilen bir kişi uygulamasının popüler hale gelmesini daha kolay sağlayabilir.

    Okuduğum bir araştırmaya göre kullanıcılar ayda ortalama 24 uygulama yüklüyormuş fakat bu uygulamalara ayrılan sürenin yüzde 80’ini yalnızca 5 uygulamada geçiriyorlarmış.

Yorum yazın