E-ticaret

İzninle Bu Yazıyı Okumak Zorundasın!

spam sms email yasasi whatsapp tik okundu

“Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” 23 Ekim 2014’de Resmi Gazete’de yayınlanmasının üzerinden geçen 6 aylık geçiş sürecinin bitişiyle birlikte 1 Mayıs 2015 tarihinde uygulanmaya başlanıyor.

Yasa ile birlikte izinsiz ileti gönderilmesi ve arama yapılması halinde bin ile 5 bin TL arasında idari para cezası, birden fazla kimseye ileti gönderilmesi halinde bu ceza 10 katına dek artırılarak uygulanması yer alıyor. Yani kişi ve kurumların 1 Mayıs 2015’ten sonra bu konuda çok daha dikkat etmeleri gerekecek.

Bugüne kadar kişi ve kurumların gerek arama, gerek SMS, gerekse elektronik posta yoluyla izin almadan yaptığı izinsiz tanıtım çalışmaları tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyordu. 1 Mayıs’tan itibaren tüketicilerin bu konuda rahat bir nefes alacağını düşünmekle birlikte kanun yürürlüğe girmeden birçok firma bu etik olmayan yöntemlerle son kez tüketicileri saldırı bombardımanına tutmaya başladı.

Kendi kişisel deneyim ve izlenimlerime göre Belediyeler ve Digitürk’ün başını çektiğini söyleyebileceğim bu spam gönderen kuruluşlara son günlerde birçok farklı alandan yenileri katılmaya başladı ve Nisan Ayı’nda had safhada seyir ediyor.

İzinsiz SMS ve E-posta Kanununa Karşı Firmalardan Çözüm Bulma Çabaları

 

Yasa kapsamında ileti göndermeye devam etmek isteyenlerin öncelikle tüketicilerden onay almaları gerekiyor. Bu onayın yazılı veya her türlü elektronik ortamdan alınabilmesi kolaylığı da korunuyor. Ayrıca 2 önemli konu istisna edilmiş. Bunlardan birincisi; E-ticaret ile alışveriş yapan tüketicinin iletişim bilgisi, temin edilen mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik gönderilen elektronik ileti için ayrıca onay alınmaması, diğeri ise esnaf ve tacirlere önceden onay almaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilmesi.

Ayrıca önemli bir diğer konuda tüketicilerin ret haklarının korunması yönünde. Gönderilen iletilerde tüketicilerin kolayca ulaşabileceği ve ücretsiz olarak alınan iletileri reddetme geri bildirimi zorunlu olacak.
Elektronik ileti onayı kampanyası

Yasanın yürürlüğe girmesinin arefesinde ise kurumlar kollarını sıvadı. Özellikle bankalar, GSM şirketleri başta olmak üzere tüm kurumlar değişik uygulamalar ile müşterilerine elektronik ileti gönderebilmek için gerekli onayı istemeye başladı.

Yukarıdaki örneklerde de gördüğü şekilde hediye çekilişlerin ağırlıkta olduğu kampanyalarla tüketiciden onay almaya çalışan markalar  hediye dakika, indirim kuponu gibi havuçlarla mevcut lead havuzunu güncellemeye çalışıyorlar.  Bunların haricinde bazı kurumlar da kendi  kullanıcı sözleşmelerini güncelleyerek tüketicilerden onay vermelerini istiyor.

Elektronik ileti onayı kampanyası3

Yasanın çıkmış olması tüketicileri biraz rahatlatmış olsa da pratiğe dökülmesi ve cezai yaptırımının uygulanıyor olmasını zaman gösterecek. Spamsız ve huzurlu günlere…

Yazar Hakkında

Ramazan Güneş

2010'dan beri dijital dünyaya olan ilgimi bilgi ile donatmaya çalışıyorum. Bunun için çok fazla okumak ve yazmak gerektiğine inanıyorum. Bir kaç blogda sosyal medya üzerine yazılar yazdım. Halen dna360' da sosyal medya uzmanı olarak çalışıyorum.

Yorum yazın