Reklam Sistemleri

Google Nasıl Kandırılır? Tehlikeli Bir Kandırma Örneği

Google kullanıcıların aradıklarını bulma ve kullanıcı deneyimi açısından kaliteli olma konusuna gerçekten özen gösteriyor.  Fakat sonuçta her şey otomatik bir sistem üzerinden ilerliyor ve bu nedenle Google’ı kandırmak sürekli olmasa da yakalanana kadar mümkün.

SEOcuların algoritmayı arama algoritmasını atlatması ayrı. İşin bir de Adwords boyutu var. Reklam verirken Adwords, kullanıcıları koruma adına gerçekten birçok önlem alıyor. Hatta bu önlemler zaman zaman dürüst reklamverenleri de olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin sahte ve yanlış algı uyandırarak satılan tek ürün siteleri yüzünden tek ürün formatlı siteleri ve reklam hesaplarını saptadığında direkt manuel incelemeye alıyor. Fakat her zaman kaçaklar oluyor.

Biraz önce Google Adwords şeklinde arama yaptığımda çıkan reklamlardan birinin URL adresi dikkatimi çekti adwords.adwords.adwords.adwords.. şeklinde başlıyordu ve tahmin ettiğim gibi sahte bir siteye yönlenen hileli bir reklamdı.

Eğer reklam en üst kısımda çıkıyorsa URL adresi otomatik olarak başlığa çıktığı için farketmesi daha kolay.

Google Adwords Hilesi ile kredi kartı bilgisi çalma.

Üstte Çıkan Sahte Adwords Reklamı

Fakat reklam arama sonuçlarının altında ya da yanında çıktığı zaman farketmek zor olabiliyor.

Google Adwords Hesap Çalma Hilesi

Arama Sonuçlarının Altında Çıkan Sahte Adwords Reklamı

Tıklayınca ise tıpkı Google giriş ekranına benzeyen sahte bir sayfa ile karşılaşıyorsunuz ve sizden e-posta adresiniz ile şifrenizi girmeniz isteniyor. Yanlış bilgi doldurup giriş butonuna bastım ve sonrasında beni gerek Google Adwords sayfasına yönlendirdi ki kandırılmış olabileceğimi anlamayayım. Bu arada iki ayrı adresten vermiş olduklarını da belirteyim.

Google Adwords Sahte Sayfa

Sahte Google Giriş Ekranı

Normalde eğer iş ortağı değilseniz reklam metninde AdWords kelimesi geçirmeniz zaten mümkün olmuyor. Bunu da yanına bir Copyright işareti bitiştirerek halletmiş ve filtreyi atlatarak Google’ı kandırmış.

Yaklaşık iki sene kadar önce de benzer bir durumla karşılaşmıştım ama o zaman kredi kartı bilgisi çalmaya yönelikti. Kredi kartı aidatlarını araştırırken borç ödeme ekranı şeklinde sahte bir sayfa çıkıyor ve giriş için kredi kartı bilgilerinizi istiyordu.

Bu reklamlar büyük ihtimalle 24 saat içinde saptanıp engellenecektir fakat siz dikkatli olmazsanız bilgileriniz başkalarının eline geçebilir ve size önemli kayıplar yaşatabilir. Bu nedenle internet kullanımında her zaman oldukça dikkatli olmalısınız.

 

Yazar Hakkında

Yılmaz Barış

2006 başında blog yazma heyecanıyla kendimi kaptırdığım dijital dünya sonrasında mesleğim ve hayatım haline geldi. 2008'de serbest zamanlı, 2012 sonrasında ise profesyonel olarak dijital pazarlama uzmanı/danışmanı olarak çalıştım. Ulusal ve global birçok farklı marka içi dijital pazarlama hizmetleri verdim. Çeşitli blog ve portallarda dijital pazarlama, dijitalleşme, yenilikçi teknolojiler, sosyal mecralar ve yeni iş fikirleri gibi beni heyecanlandıran konular üzerine yazmak yapmaktan en çok keyif aldığım işlerin başında geliyor.

2 Yorum Yapıldı

Yorum yazın