Sosyal Medya

Sosyal Medya Nedir?

Sosyal Medya Nedir ?
Sosyal Medya kavramı artık dilimize tamamen oturdu ve zihinlerde de genel olarak şekillenmiş durumda. Artık sosyal medya denilince pek çok kişi düzgün bir tanım yapamasa da yaklaşık olarak birşeyler söyleyebiliyor. Bunun ötesinde artık kişiler ve kurumlar sosyal medyanın önemini biliyor ve aktif olarak kullanıyor.

Sosyal Medya Nedir?

Sosyal Medya, kullanıcıların internette aradığı ve kullandığı içeriği gene kendilerinin ürettiği bir platformdur. İnteraktif iletişim aracı ve bilgi kaynağıdır. Kısaca bu şekilde tanımlayabiliriz fakat sosyal medya nedir sorusunun yanıtını daha net anlayabilmek için nasıl ortaya çıktığını bilmek gerekir.

Sosyal Medya’nın Ortaya Çıkışı

İnternet ağının kişisel kullanıma uygun hale getirilip bir iletişim kanalı olmasıyla kullanıcılar aradıkları bilgiyi internet sitelerinden elde etmeye başladılar. Fakat ilk dönemlerde internet siteleri sayısı oldukça az, içeriği de son derece zayıftı. İnternet sitesi olmayanların ise herhangi bir şekilde internet ortamına içerik eklemesi söz konusu değildi. Daha sonraları kullanıcılar internet sitelerindeki içeriklere yorum olarak katkıda bulunabilmesiyle sosyal medya kavramına geçişinin ilk adımları atılırken blog siteleri, sözlük siteleri ve Wikipedia ile sosyal medya ortaya çıktı.

Blog Siteleri (Kullanıcıların İçerik Üretmesi)

Sözlük siteleriyle, Blogger ve LiveJournal gibi blog servislerinin ortaya çıkması ile sosyal medyanın tabanı oluşmuş oldu. Artık kullanıcılar herhangi bir kodlama becerisine ihtiyaç duymadan bilgi ve deneyimlerini internet ortamına rahatça aktarabilir hale gelmişti. Blog siteleri sosyal medyanın ilk gerçek mecralarıdır.

Sosyal İmleme (Seçilmiş Bilgi Paylaşımı)

Blog sitelerinin yaygınlaşması ile internetteki içerik genişliği son derece üst seviyelere çıktı. Blog sitelerinin sayısının yüzbinlerle ifade edilir hale gelmesiyle birçok sosyal imleme sitesi ortaya çıktı. Sosyal imleme siteleri ile kullanıcıların internette gördüğü kaliteli içerikleri diğer sitelerden ayırt edebilmesine olanak sağladı.

Facebook (Yaygınlaşma ve Hızlı Bilgi Paylaşımı)

Öncesinde benzer pek çok site varken gerçek kişilerin kendi isimleriyle yer aldığı Facebook gerçek yaşam ile sanal yaşamı birleştirdi. Hızla büyüyen Facebook en büyük Sosyal Paylaşım Merkezi haline geldi. Artık internetteki bilgi paylaşımının çok büyük bir kısmı Facebook üzerinden aktarılıyordu. Facebook internetteki bilginin çok hızlı bir şekilde tüketilebiliyor olmasını sağladı ve kullanılıyor olması içerik üretimini de çok üst seviyelere çıkardı. Artık 7’den 70’e herkes kendi cümlelerini, tecrübelerini, düşüncelerini Facebook ile ortaya dökebiliyordu.

Twitter (Gerçek Zamanlı İletişim – Mobil Dönem)

İlk bakışta pek çok kişinin anlam veremediği Twitter, bilgi paylaşım hızını olabileceği en üst seviyeye çıkardı. 3G bağlantısının hizmete girdiği her ülkede Twitter hızla yükseldi. Artık insanlar her türlü bilgiyi anlık olarak internet ortamında paylaşıyor ve anında yayılıyordu. Twitter bilginin anlık olarak yayılabilmesine ve ayrışabilir olmasına olanak sağlayarak şu andaki sosyal medyanın son halkasını tamamlamış oldu.

Sosyal Medya vs Geleneksel Medya

Şu günlerde her ne kadar iki zıt kavram gibi sunulsa ve kıyaslamalar yapılsa da Sosyal Medya ile Geleneksel Medya birbirinin etkisini azaltıcı platformlar değildir. Sosyal medya geleneksel medya ile birlikte günümüz teknolojisinin bize sunduğu en kaliteli medya halidir. Bu iki kavramın sürekli kıyaslanıyor olmasının sebebi geleneksek medyayı elinde tutan medya sahiplerinin sosyal medyaya adapte olamaması ve kontrolü tutan ellerin değiştirmesinden kaynaklanmaktadır. Sosyal medya geleneksel medyayı tamamlamakta ve bir üst seviyeye taşımaktadır.

Sosyal Medya’nın Geleceği

Sosyal medya hala gelişen ve hızla büyüyen bir platformdur. Facebook ve Twitter ekseninde dönse de çok geniş çaplı ve değişik platformları içinde barındırmaktadır. Bir sonraki adım daha önceki kullanıcı davranışlarının takip edilerek, kullanıcının alışkanlıkları yönünde, aranılan bilginin en doğru şekilde sunulduğu Semantik Web kavramının her alana yayılmasıyla olacak diye tahmin edilmektedir. Önümüzdeki yakın zaman diliminde nasıl şekillenceğini görüyor olacağız, görüyoruz.

 

Sosyal medya konulu birçok bilimsel makale ve sunumda kaynak olarak kullanan bu yazıdaki içerikleri kaynak göstererek kullanmaktan çekinmeyiniz.

Sosyal medya hakkında bilgi arayanlara yardımcı olabildiğimi umuyorum. Ekstra sorularınızı artık yorum olarak sorabilirsiniz. Profesyonel olarak hizmet almak isterseniz kişisel sitem üzerinden iletişime geçebilirsiniz: yilmazbaris.com Ayrıca Dijital Pazarlama Nedir konusu da ilginizi çekebilir.

Makaleyi Puanla
5
Sending
User Review
4.5 (8 votes)

Yazar Hakkında

Yılmaz Barış

2006 başında blog yazma heyecanıyla kendimi kaptırdığım dijital dünya sonrasında mesleğim ve hayatım haline geldi. 2008'de serbest zamanlı, 2012 sonrasında ise profesyonel olarak dijital pazarlama uzmanı/danışmanı olarak çalıştım. Ulusal ve global birçok farklı marka içi dijital pazarlama hizmetleri verdim. Çeşitli blog ve portallarda dijital pazarlama, dijitalleşme, yenilikçi teknolojiler, sosyal mecralar ve yeni iş fikirleri gibi beni heyecanlandıran konular üzerine yazmak yapmaktan en çok keyif aldığım işlerin başında geliyor.

12 Yorum Yapıldı

  • Merhaba, faydalı bir yazı olmuş. Sosyal medya konusunu daha geniş ele alan kaynakları nereden bulabilirim?

  • Sosyal medya paylaşmaktır. Bilginin herkes tarafından imece olarak üretilmesi ve gene herkes tarafından okunmasıdır. Üretimde ve tüketimde sosyallik vardır.

    Sosyal medya özgür bilgi paylaşımıdır, belli medya odaklarının gücüne boyun eğmeden bireysel olarak da bilgi üretebilme ve paylaşabilme gücüdür.

  • Geleneksel medyanın aksine özel hedefleme ile kişilere ulaşıldığından maliyet ve zaman tasarrufu demektir.

  • 1. Facebook
    2. WhatsApp
    3. Messenger
    4. LinkedIn
    5. Google+
    6. Twitter
    7. Instagram
    8. Pinterest
    9. Snapchat
    10. Quora
    11. GirlsAskGuys
    12. Nextdoor
    13. ProductHunt
    14. AngelList
    15. Kickstarter
    16. WeChat
    17. Skype
    18. Viber
    19. Tumblr
    20. Line
    21. Gab
    22. VK
    23. Reddit
    24. Telegram
    25. Tagged
    26. Myspace
    27. Badoo
    28. Stumbleupon
    29. Foursquare
    30. MeetMe
    31. Meetup
    32. Skyrock
    33. Pinboard
    34. Kiwibox
    35. Twoo
    36. Yelp

  • Vikipedi’de şöyle yazıyor:

    Sosyal medya, Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedır. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik (İngilizce: UGC-User Generated Content) üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

    Zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir insanî iletişim şeklidir. Sosyal medya platformlarında insanlarla buluşur ve iletişimde bulunursunuz. İnsanlara yardım eder, yardım alır, sorularına cevap verir ve kendi sorularınızı sorarsınız. Bu bakımdan sosyal medya resmi olmayan eğitim yollarından da bir tanesidir.

Yorum yazın