Firma Haberleri

SikayetVar.com Tazminat’a Mahkum Oldu!

Tüketicilerin hakkını aramak için başlıca tercih ettiği dijital platform olan Şikayet Var, zaman zaman firmalar tarafından açılan çeşitli davalar ile muhatap oluyor. Son olarak saat markası Swatch, Şikayet Var’a tazminat davası açarak 10.000TL tazminat kazandı.

Hurriyet.com.tr’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre marka hakkındaki şikayetlere cevap vermek isteyen kurum çalışanları şikayetlere konu olan bazı ürünlerin 40-50TL’ye satılan taklit ürünler olduğunu, bu şikayetlerin kendileri ile ilgili olmadığını belirterek, yorumlara cevap vermek için Şikayet Var’a başvurdu. Şikayet Var’dan 3 bin 400 TL karşılığında kurumsal üye olunması gerektiği şeklinde bir yanıt aldı. Sonrasında Swatch avukatları tarafından markanın logosunun kaldırılması için ihtar çekildi. Bu talebe olumlu yanıt alamayan Swatch bunun üzerine mahkemeye başvurdu.

Açılan dava sonucunda ise mahkeme, dosyaya sunulan bilirkişi raporu yanı sıra tarafların delil ve savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme, Şikayet Var’ın davacı Swatch’a 10 bin TL manevi tazminat ile yargılama giderlerini ödemesine karar verdi. Mahkeme, Swatch markasının izinsiz ve haksız kullanıldığına hükmetti. Kararda “Site içeriğinde, davacının ürün ve hizmetlerini kötüleyen yazılara yer vermek suretiyle haksız rekabette bulunduğunun tespitine…” denildi. Mahkeme, kararın kesinleşmesi ile birlikte hüküm özetinin Türkiye genelinde yayın yapan bir gazetede ilanına karar verdi.

Karara ilişkin açıklama yapan Swatch avukatı Eray İnceoğlu “Karar kesinleştiğinde emsal olacak. Bundan böyle, davalı firma diğer markaların kurumsal logolarını sitesinde kullanamayacak. Öte yandan bu kararla birlikte, şikayet edilen firmalara da ücretsiz yanıt hakkı vermek durumunda kalınacak. Bizim davamıza konu yorumlardan bazılarına baktığımızda müvekkil markası ile ilgisinin olmadığı çok net anlaşılıyordu. Örneğin, 2 saati 90 liraya almış bazı tüketici yorumları var. Fiyata bakıldığında bile burada bir tuhaflığın olduğu görülebiliyor” dedi.

Şikayetvar Bilişim AŞ Avukatı Kürşat Ergün ise, karara ilişkin şunları kaydetti: “Kararın hukuka uygun olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle, ilk derece mahkemesinin verdiği kararı bir üst merciye götüreceğiz. Bu müracatımız sonucunda, emsal Yargıtay kararları gözetilerek hukuka uygun bir sonuç çıkacağını umuyoruz.”

 

Yazar Hakkında

Yılmaz Barış

2006 başında blog yazma heyecanıyla kendimi kaptırdığım dijital dünya sonrasında mesleğim ve hayatım haline geldi. 2008'de serbest zamanlı, 2012 sonrasında ise profesyonel olarak dijital pazarlama uzmanı/danışmanı olarak çalıştım. Ulusal ve global birçok farklı marka içi dijital pazarlama hizmetleri verdim. Çeşitli blog ve portallarda dijital pazarlama, dijitalleşme, yenilikçi teknolojiler, sosyal mecralar ve yeni iş fikirleri gibi beni heyecanlandıran konular üzerine yazmak yapmaktan en çok keyif aldığım işlerin başında geliyor.

Yorum yazın