Geleneksel (yazılı, görsel, işitsel) medya yeni nesil iletişime ayak uydurabilmek adına dijital medyaya adım attı. Akabinde bir çok yanlışla beraber dijital medyada nasıl yer almaları gerektiği konusunda az çok bilgi sahibi oldular ve oldukça aktif kullanmaya başladılar. Halen SPAM güdüsüyle hareket edenler olsa da dijital dünyada kendilerine yer edinmeyi becerdiler.
Geleneksel medya dijital dünyanın etkisi görmüş olacak ki artık geleneksel medyanın her mecrası dijital medya ile bağlantısı olmayan bir içerik üretmiyor. Programlar, diziler, yarışmalar, makaleler, haberler vs…
Geleneksel medya dijitalin bu gücünü içeriğinde de kullanmaya başlayınca hatalarda yada komik duruma düşmeler kaçınılmaz oluyor. Tabi sonuçta etkileşimli ve anlık bir mecranın içeriğini daha durağan ve tek yönlü bir mecraya yerleştirirsen bunun olması gayet normal. Örnek vermek gerekirse artık neredeyse her ana haber bültenlerinin sonunda verilen dijital medyada çok paylaşılan video içeriği. Genellikle 1 yada 2 gün önce dijital medyada çıkmış ve sosyal ağlarda çoktan tüketilmiştir.
Yazılı basında uzun bir link niye yazılır?
Yani yazılı basında dijital içeriğin kullanması daha vahim gibi görünüyor. Sırf dijital medyayı takip ediyoruz havası vermek için oluşturulmuş haberler, içerikler oldukça dikkat çekiyor. Ve bu haberleri yazanların bir çoğu dijital medyadan bi haber. Tabi bunların dışında oldukça iyi hazırlanan içerikler de yok değil. Bunları tenzih etmek gerekir fakat bunları iyi kullananların da bir çoğu teknoloji dergileri.
Bence geleneksel medyada dijital içeriğin kullanılmasında yapılan en büyük yanlışlardan biri bu. Her gördüğümde aklıma gelen bu soru üzerine en sonunda yazmaya karar verdim. Yani bir insan yazılı basında onlarca karakterden oluşan bir linki neden paylaşır? Bu linke insanların tarayıcıya tek tek yazarak girebileceğini mi düşünüyorlar? Belki de (muhtemelen) umursamıyorlar. Zaten artık insanlar dijital dünya ile ilgili bilgileri ve içerikleri anlık yaşarken bu kadar zaman alıcı bir şeyle tabi ki kimsenin uğraşacağını sanmıyorum.
Peki ama ne yapmalı?
Dijital medyada linkleri daha kolay hale getiren uygulamalar mevcut ve bir çoğu ücretsiz. Üstelik buradan gelebilecek geri dönüşü ölçümleyebilirsiniz.
Link kısaltmanın en kolay ve basit yöntemi bu iş için açılmış olan servisleri kullanmak. Onlarca link kısatma servisi olsa da bunların başında Bit.ly, Goo.gl, Adf.ly gibi ücretsiz link kısaltma servisleri gelmektedir. Ayrıca bu servislerin bir çoğunda aldığınız bir domaini de kullanabiliyorsunuz. Yani sadece bu linkleri kullanmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz bir domain ile link kısaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Diğer bir yöntemde mobil cihazlar için QR kod koymaktır. QR kod sayesinde mobil cihazlarla belirttiğiniz siteye basit bir şekilde ulaşım sağlanabilir. Hatta ücretli araçlar QR kodları ölçümleyebilme imkanı sağlamaktadır. Bir çok QR kod oluşturma servisi olsa da en çok bilinenleri Kaywa ve QRStuff ‘tır.
Tüm bunlar yazılı basın süreçleri içerisinde çok detay gibi görünse de aslında olması gereken ve teknolojiyi takip eden dikkatli okuyucu için yayını bir adım öne taşıyan bir konudur.
Yazılı basında yapılan hataları ve iyi örnekleri aşağıda bulabilirsiniz.
Yazılı basında link verme konusunda oldukça kötü imaj çizen Cumhuriyet Gazetesi Bilim ve Teknoloji ekinden bir kaç örnek:
Bt Haber Dergisinden önce güzel bir link kısaltma örneği ve sonrasında uzun linkten dolayı editörün isyanı 🙂
Chip Dergisi haberde duyurduğu videoların izlenmesi için hem kısa bir link hemde QR kod kullanması;