BlackBerry, Messenger, Instagram ve WhatsApp mesajlaşma uygulamalarında kullanılan özelliklerin patentinin kendisine ait olduğunu öne sürerek, bu uygulamaların derhal “durdurulması” için dava açtı.
Akıllı telefonlar ve güvenli mesajlaşmanın öncüsü olan ancak gelişen teknolojik pazar koşullarına ayak uyduramayarak zor duruma düşen telefon üreticisi BlackBerry Ltd., kendisi tarafından geliştirilen teknolojinin Facebook tarafından popüler mesajlaşma uygulamalarında kullanıldığı iddia ederek, Facebook’a patent ihlalinden dolayı Los Angeles, Kaliforniya Bölge Mahkemesi’nde dava açtı.
Fortune’da yayınlanan habere göre, BlackBerry şirketi tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalarda, BlackBerry tarafından orijinal olarak tasarlanan bazı mesajlaşma özelliklerini kullandığını belirtildi. Şirket, “Facebook’un fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğine ilişkin güçlü bir iddiamız var ve birkaç yıl diyalog sonrasında biz de ortaklarımızın uygun hukuki yollara başvurma yükümlülüğüne sahibiz” açıklamasında bulundu.
BlackBerry, Facebook’un birincil uygulamasının yanı sıra Facebook Messenger, Workplace Chat, WhatsApp Messenger ve Instagram uygulamaları ile web sitesi yayınlarının durdurulmasını talep etti.
Gerekçe olarak da, Facebook ve şirketleri “BlackBerry ürünlerini ilk etapta kritik ve ticari başarıya ulaştıran bir takım yenilikçi güvenlik, kullanıcı arabirimi ve işlevsellik özelliklerini kullanarak BlackBerry yeniliklerini ortaklaşa kullanan mobil mesajlaşma uygulamaları yarattı” denildi.
Konu ile ilgili bilgisine başvurulan Facebook yetkilileri ise herhangi bir açıklamada bulunmadılar.
Teknoloji endüstrisinde bitmeyen ‘kopyalama’ tartışması
Facebook yöneticileri daha önceleri konu gündeme geldiğinde, teknoloji endüstrisinde, neyin işe yaradığını kopyalamanın bazen gerekli olduğunu açıklamışlardı. Tıpkı Google’ın Gmail’i ilk e-posta hizmeti olmadığı gibi Facebook’da ilk sosyal ağ değildi. Facebook, insanların günleri hakkında kaybolan videolar göndermesine olanak tanıyan popüler “hikayeler” işlevinin yaratılması için Snapchat’tan esinlendiğini de kamuya açıklamıştı. Bu şimdi, Facebook özelliklerinde Snapchat’tan daha popüler.
BlackBerry, mesajlaşmada ilk öncülerindendi. Şirketin BBM şirketi, 2000’li yılların ortalarında bir akıllı telefon lideri olduğu sırada telefonlarına milyonlar kazandırdı. Ancak şirket, BBM’yi Apple Inc. ya da Alphabet Inc. işletim sistemlerini çalıştıran telefonlara kadar yıllarca bekledi ve bu şirketler akıllı telefon pazarını devralarak, BBM’nin popülerliği BlackBerry cihazlarıyla birlikte soldu.
Bugün John Chen’in yönetiminde faaliyetini sürdüren BlackBerry, kendi telefonlarını üretmeyi bıraktı ve güvenlik odaklı yazılımlara odaklanmaya başladı. Eski kablosuz patentlerinden aldığı lisanslar ise halen gelir getiriyor. Şirket geçmişteki diğer mahkeme savaşlarını, özellikle Qualcomm Inc’a açtığı davada 814,9 milyon dolarlık büyük miktarda bir tazminat kazanmıştı.
kaynak: farklıbirbakis