Facebook Instagram Sosyal Medya Siteleri

Sosyal Siteler

sosyal medya siteleri logolarıGünümüzde yüzlerce sosyal medya sitesi mevcut. En popüler sosyal medya siteleri dediğimizde bile aklımıza anında 10’dan fazla site geliyor. Sosyal medya ile ilgilenmeye yeni başlayanlar için en popüler olan sitelerin birkaçını listeliyoruz.
Facebook : Detaya gerek yok, herkes burada (1 Milyardan fazla kişi) ve siz de burada olmalısınız.
Google+ : Facebook’tan sonra en çok üyeye sahip sosyal ağ. Bekar erkekler burada ağırlıkta. Zaten Gmail ve ya başka bir Google ürünü kullanıyorsunuzdur. Google Plus’ı aktif kullanmasanız bile profilinizi oluşturmanızı tavsiye ederim.

Twitter : Sosyal medya’nın en etkileşimli ve hızlı çocuğudur. 140 karakterlik sınır malumunuz. Burada bir konu birkaç saat içinde ülke gündemine oturabilir. Kullanıcıların büyük bir bölümü Twitter’a cep telefonlarından girer.

Linkedin : Profesyonel sosyal iş ağı diye tanımlanan Linkedin’e üye olup özgeçmiş bilgilerinizi girerek online bir CV oluşturmuş oluyorsunuz. Böylelikle eleman ihtiyacı olan firmalar sizi Linkedin üzerinden bulabiliyor ya da siz buradan işlere başvurabiliyorsunuz. Tabi bununla sınırlı değil, sosyal bir ağ olan Linkedin üzerinden profesyonel iş bağlantıları kurabileceğiniz kişilere de ulaşabilirsiniz.

Youtube : İnternette en çok video izlenerek vakit geçirilir. Video da ya Facebook’ta ya Youtube’da izlenir. İzlediklerinizi listelemek, kendinize playlist oluşturmak ya da daha da iyisini yaparak bir video çekip internete yüklemek isterseniz Youtube’a üye olmalısınız.

Tumblr : Bir blog servisi olan Tumblr gene Twitter gibi oldukça hızlı bir mecra. Hiçbir sınır yok, ister kısa mesajlar ister uzunca makale ve yazılar, resim, müzik, video, link paylaşabilirsiniz. İsterseniz başkalarının yazdıklarını tek tıkla reblog yapabilirsiniz. Daha çok genç 13-24 yaş arası gençler kullansa da profesyonel iş dünyasından kullanıcıların olduğu elitist bir grubu da barındırır.

Blogger : Google tarafından satın alınan ilk blog servisidir. Doyasıya yazıp döktürebileceğiniz bir platformdur, en eski sosyal medya mecralarından biridir. Diğer kişilerle etkileşime geçmeniz için özel bir öncelikle bazı blogları takibe almanız ve yazılarına yorum yapmanız iyi olur.

WordPress : Aynı Blogger gibi bir blog servisi. En çok sayfa gösterimine sahip internet sitelerinden biri. Teknik kısımlar haricinde işleyişi Blogger ve Tumblr gibidir.

Foursquare : Gezdiğiniz mekanları check in yaparak listelediğiniz, yakınınızdaki gezilebilecek mekanları bulabildiğiniz, check in yaptıkta hiçbir işe yaramayan sanal rozetler kazandığınız bir mecra. Eğer gezdiğiniz yerleri ve yediğiniz yemekleri paylaşmayı sevenlerdenseniz burayı da seversiniz.

Flickr : Artık herkes fotoğrafları için Facebook’u kullanıyor ama Flickr gene profesyonellerin tercih ettiği bir sosyal ağ olması nedeniyle aktifliğini koruyor.

Pinterest : İnternette bir yerde gördüğünüz güzel bir resmi, yemek tarifini, elbiseyi, bir haberi, makaleyi, vs.. daha sonra bakmak üzere bir yere kaydetmek isterseniz Pinterest ihtiyacınızı karşılayacak sitedir.Beğendiğiniz sayfalardaki resimleri pinlenerek değişik panolara listeleyip kaydedebilirsiniz. Resimler üzerinden pinleme yapıldığı için görsel ağırlıklıdır.

Fancy : TheFancy.com aynı pinterest mantığı ile çalışır bunun dışında sitede daha çok ilginç aletler, takılar, elbiseler vs.. listelenir ve bunların bazıları site üzerinden satın alınabilir. E-ticaret yönü olması diğer sosyal medya sitelerinden belirgin bir farkıdır.

Friendfeed : Artık iyice tenhalaşan Friendfeed’i ağırlıklı olarak biz türkler tarafından kullanılıyordu ki artık biz de kullanmaz olduk. Sonu yakın.

StumbleUpon – Digg – Delicious : Bu siteler sosyal imleme siteleridir. Beğendiğiniz bir içeriği konusuna ve etiketlerine göre kaydedebilir ve benzer konudaki kaliteli içerikleri bulabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Yılmaz Barış

2006 başında blog yazma heyecanıyla kendimi kaptırdığım dijital dünya sonrasında mesleğim ve hayatım haline geldi. 2008'de serbest zamanlı, 2012 sonrasında ise profesyonel olarak dijital pazarlama uzmanı/danışmanı olarak çalıştım. Ulusal ve global birçok farklı marka içi dijital pazarlama hizmetleri verdim. Çeşitli blog ve portallarda dijital pazarlama, dijitalleşme, yenilikçi teknolojiler, sosyal mecralar ve yeni iş fikirleri gibi beni heyecanlandıran konular üzerine yazmak yapmaktan en çok keyif aldığım işlerin başında geliyor.

Yorum yazın