Dijital medya sektörünün yakından tanınan isimlerden biri olan Haydar Özkömürcü ile bir röportaj gerçekleştirdik. Sosyal medyadan bahsederken sosyal medya sektörüne nasıl girdiğini, sosyal medyanın hayatındaki yerini ve ilerisi için planlarını sorduk ve sosyal medyacı olmak isteyenler için de tavsiyeler aldık.
Haydar Özkömürcü kimdir? Dijital medya sektörüne nasıl girdi ve neler yaptı?
Açıkçası kendime bir Title bulmakta zorlandığımdan Sosyal Medya Geeki demeyi tercih ediyorum. Bu iş biraz merak gerektirmekte ve Geek olmak meraklı olmanın bir diğer tanımı gibi dijital dünyada.
Sektöre sektör olduğunu bilmeden blogger olarak girdim. Zevk almaya başladıkça daha fazlasını öğrenmeye çalıştım ve her yeni adımda sektörde biraz daha ilerler oldum. Daha merak edecek çok şeyim var ama kitap yazmak, onlarca blogta yazmak, bu alanda ders vermek gibi hedeflerime ulaştım. Şimdi yenilerinin peşindeyim.
Sosyal medya hayatınızın neresinde?
Hayatım sosyal medyanın neresinde diye sorsak daha doğru olur. Genellikle insanlar yaptıkları işleri paylaşırken bende durum paylaşmak için iş yapmaya doğru evrilmekte. Tabi bu iyi bir şey midir diye bir psikologa danışmak gerekir mi bilemiyorum.
Türkiye’nin en büyük ajanslarından biri olan Promoqube’de çalışıyorsunuz. Promoqube’de çalışmak genel olarak nasıl? Yorucu mu, eğlenceli mi?
Promoqube gerçekten çok büyük bir ajans. Tamamen tanımak için aylarca vakit geçirmeniz gerekmekte. Haliyle büyük ajansta çalışmak bazen daha yorucu olabiliyor. Çok fazla sayıda marka olduğundan çok fazla sayıya bölünmek gerekebiliyor. Fakat yorgunlukla eğlenceyi kıyaslarsak gerçekten iyi eğleniyoruz 🙂
Bir sonraki kariyer hedefiniz nedir? Bir 5/10 yıl sonra şurada olmalıyım gibi bir hedefiniz, hayata geçirmeyi düşündüğünüz bir projeniz var mı?
Kendime ait bir ajans kurmayı son 2 yıldır düşünüyordum ve her aklıma geldiğinde sektörü bir daha gözden geçiriyor artılarına eksilerine bakıyordum. Hep eksiler daha fazla çıkıyordu. Hem cesaret gerektiren hem de başlangıç aşamasında çok fazla doğru adım atmanızı hem de biraz şanslı olmanızı gerektirecek bir süreç. Bu nedenle yavaş yavaş vazgeçmeye başladım. Gelecek planlarım şuanlık 2 yıldan ibaret. Daha uzun vade için öğrenilmesi gereken çok şey var.
Dijital alanda çalışmanın pek çok cazip tarafı var, peki olumsuz tarafları neler?
Nereden baktığınıza göre değişir ama dijital dünyada saat kavramının olmaması olumsuz yönlerinden birisi. Gece 3’te çalışıyor olmak anormal olmadığı gibi öğleden sonra uyanmakta anormal değil. Dijital dünyanın içine girdikçe kendinizi ya aşırı güvende ya da aşırı güvensiz hissetmeniz de mümkün olabiliyor. Çünkü dijital dünyada yaptığınız her şey kayıt altında ve isteseniz de bazı verileri kaldıramıyorsunuz. Özellikle dijitalde çalışanların çok sık karşılaştığı bir sorun bu.
Birçok sitede yazarlık yapıyorsunuz, kendinize vakit ayırabiliyor musunuz 🙂
Aslında yazmak kendime ayırdığım vaktin ta kendisi. Yazmayı bir iş olarak görmüyorum. Elimden geldiğince hepsine yetişmeye çalışsamda gecikmeler oluyor. Halihazırda Pazarlamasyon, Sosyal Medya Kulübü, Shiftdelete.net, Turkcell Blog, Kadınmag ve kendi blogumda yazıyorum. Haliyle yetişmek zor oluyor.
Bu nedenle iki ayrı iş listesi tutuyorum. Biri işyerimdeki işlerimi kapsıyor diğeri yazılarımı takip etmemi sağlıyor. Tabi şahsi küçük projeler vs. de işin içine girdiği zaman işler oldukça karışabiliyor. Bu nedenle iş listesi olmadan olmaz.
Sosyal medyayı son derece sıkı takip ediyor kendi blogunuzda da gelişmeler ve sosyal mecraların teknik özellikleri hakkında da faydalı paylaşımlar yapıyorsunuz. Sosyal medyayı takip ederken ana kaynak olarak hangi siteleri/araçları kullanıyorsunuz?
Son zamanlarda herkes Feedly, Pulse gibi araçlar kullanarak dijital dünyayı takip etmekte. Benim çok sevdiğim, basit bir RSS eklentim var. Günde ortalama 4000 makaleyi tarayıp güncel kalmaya çalışıyorum. Bana gerçekten heyecan verenleri ise blogumda paylaşıyorum.
Sosyal medya’da trendler sürekli değişiyor 2014 yılının başında olduğumuz için de önümüzdeki yıl için tahminler havada uçuşuyor. Bu yıl için sizin öngörüleriniz neler?
Klasik olarak herkesin öngördüğü şey mobilin yükselişi. Ancak asıl dijital dünyayı değiştirecek olan şey Big Data. Bu yıl bir çok firmanın Big Data’ya yatırım yapacağı bir yıl olacak. Sosyal medyadaki ayak izlerinin analizi ve depolanması herkesin iştahını kabartan büyük bir sektör.
Facebook’ta beğendiğiniz bir sayfanın bile değeri şirketler için oldukça değerli.
Sosyal medya alanında bir çok eğitim programında eğitmen olarak görev aldınız. Devam eden ve yakın zamanda eğitmenlik/danışmanlık yapacağınız programlar var mı?
Eğitimlere ufak bir ara vermek zorunda kaldım. Çok yakın bir zamanda evleneceğim ancak konferanslar daha seyrek olsa da devam etmekte. 15 Martta Boğaziçi Eğitim Kurumları ile birlikte Kurumsal Blog Zirvesinde Kurumsal Blog Stratejilerini anlatacağım.
Sosyal medya uzmanı olmak isteyen bir çok kişi var ve nereden başlayacaklarını bilmiyorlar, başlangıç için onlara ne tavsiye edersiniz?
Öncelikle sıfırdan başlayanlar için bir sosyal medya eğitim programını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Önce kişinin kendi kendine araştırması ve kendini mümkün olduğunca geliştirmesi gerekmekte. Google amcaya danışmadan kimseye danışmaması ve mümkün olduğunca bilgileri kendi kaynağından okuması gerekmekte. Zaten gerisi kendiliğinden gelecektir.
Röportör notu: Bize ayırdığı vakit için kendisine teşekkür ediyor ayrıca yakın zamanda girecekleri dünya evlerinde Haydar ile Güllü‘ye mutluluklar diliyorum..