Son dönemlerde internet kullanımının hızla artması ile beraber dijital pazarlama konusu ve dijital medya konusu ciddi anlamda hayatımıza girmiş bulunmakta. Günümüz ticareti eskiye nazaran daha çok sanala kayıyor. Artık birçok firma satışlarını dijital pazarlama vasıtasıyla yapıyor. Bunun yanında yalnızca reelde iş yapan firmalar değil, satış ve pazarlama faaliyetlerini sadece dijital ortamda yapan firmalarda türemeye başlamış bulunmakta. Buna hepimizin haberdar olduğu Sahibinden ve GittiGidiyor gibi platformlar örnek olarak verilebilir. Tabii bu durum da dijital faaliyetlerin günümüzde ve gelecekteki önemini ortaya koymakta. Biz de sizi, sanalda faaliyet gösteren firmaların en önemli unsuru olan domain yani Türkçe tabiriyle alanadı konusundan bilgilendirmek istedik. Bu yazımızda bir nevi dijital dükkan diyebileceğimiz domain hakkında “domain nedir” “neden önemlidir” “domain piyasası nerede” “domain değerleri nelerdir” gibi soruları cevaplamaya çalışacağız
Domain Nedir?
Sanal alemde adını sıkça duyduğumuz domain yani Türkçe ifadesi ile alan adı internette faaliyet gösteren herhangi bir varlığın (firma şahıs blog vb.) kullandığı isimdir. Bu isim genellikle www ile başlar com net org gibi terimlerle biter. Örneğin bizim kullandığımız sosyalmedyal.com linki bizim domainimizdir. Yani internette kullandığımız bize ait olan ve bizden başka kimsenin sahip olamadığı ismimizdir.
Aslında sosyalmedyal bizim ismimizdir ve com ismimizin uzantısıdır. Bütün olarak sosyalmedyal.com bizim alanadımızı ifade etmektedir. Bu durum biraz karışık gelebilir. Bu nedenle açıklamak gerekirse; alanadı sektöründe com net org gibi 500’den fazla uzantı bulunmaktadır. .Online .ru ve hatta en güncel uzantı olan .dev uzantısı buna örnek olarak verilebilir. Bu uzantıların her birisi ayrı anlama gelmektedir ve en çok bilineni ve kullanılanı com uzantısıdır. Dahada ayrıntıya girmeden ve kafanızı karıştırmadan domain tabirinin içerikten bağımsız olarak bir isim olduğunu söyleyebiliriz. Yani somut anlamda domain sanal alemde dükkanımızın tablasıdır desek yanlış söylemiş olmayız.
Peki Domain Neden Önemlidir?
Günümüzde birçok firmanın isim tescil savaşına girdiğini duymuşsunuzdur. Yani bir firma kendi adının başkası tarafından kullanılmasını istemez. Çünkü adı, hitap ettiği kesim ve müşterileri tarafından bilinen ve maddi değeri olan varlığıdır. Firma, geçmişi ve bugünü ile adı üzerine kurulmuş ve bu ad üzerine geleceğine yatırım yapmıştır. İşte dijital ortamda da alanadı tamda bu nedenle önem kazanmaktadır. Yani örnek vermek gerekirse; Apple firması milyarlarca dolar yatırım yaptığı firmasının isminin başkası tarafından kullanılmasını istemez. Bu durumu domaini önemli kılan ilk sebep olarak sayabiliriz
Bunun yanında dijital ortamda isimler gerçek hayatta olduğundan daha fazla çeşitlilik ve önem arz etmektedir. Dijital ortam, reel dünyayı kapsayan bir görünüm arz ettiğinden gerçek dünyada marka olarak kullanılmayan ve fakat dilimize iyice yerleşmiş terimlerinde kullanıldığı bir mecradır.
Google, Yandex gibi arama motorları sıralama algoritmalarında alanadına belli bir değer yüklemişlerdir. Örnek vermek gerekirse internette ikinci el diye bir arama yaptığımızda alanadında ikinci el ibaresi geçen web sitelerinin öne çıkma ihtimali çok yüksektir. İşte bu nedenle domain, dijital ortamda satış ve pazarlama yapmak isteyen firma şahıs vb . varlıklar için çok önem arz etmektedir. Sonuçta ilk sırada ve ilk sayfada çıkmayı kim istemez ki?
Domain önemli kılan bir diğer husus da prestij göstergesi olmasıdır. .Com uzantısının en fazla bilinen ve kullanılan uzantı olduğunu yazımızda belirtmiştik. Bu doğrultuda Turkiye.com ismine birçoğumuz prestij olması için bile sahip olmak isteriz.
Kurumsallık, bilinirlilik, ulaşılabilirlik ve akılda kalıcılık gibi sebepler de alanadını önemli kılan diğer sebeplerdir.
Almak İstiyorum Ama Nereden?
Eğer internet sektörü ile pek haşırneşir olan birisi değilseniz bu sorunun cevabını bilmiyor olmanız pek normal. Ama endişelenmenize gerek yok. Bu hizmeti ülkemizde sunan birçok firma var. Aslında kullandığınız arama motoruna “domain” yazdığınız zaman bu firmaların çoğunu görebilirsiniz fakat en fazla kullanılanları ve bilinenlerinden bazıları: İsimtescil, İHS, Natro, Turhost, Güzel Hosting’dir. Bunun haricinde alan adı alım hizmeti veren birçok firma bulabilirsiniz. Ülkemizde Türkçe hizmet veren global anlamda isim yapmış Godaddy ve Hostinger firmaları da hizmet vermekte.
Aslına bakarsanız domain almak zannedildiği kadar zor değil. Tabii aradığınız domain daha önce alınmamışsa. Alanadı almak için yapmanız gereken tek şey hizmet almak istediğiniz web sitesine girip sorgulamak. Eğer sorguladığınız isim boşta ise web sitesi size alınabilir olduğunu belirtilecektir. Bundan sonrası normal ürün alıyormuş gibi e-ticaret prosedürlerine tabi olan kurallardır. Alanadınızı aldıktan sonra ise satın aldığınız web sitesi size bir panel sunacak ve domaini oradan yönetebileceksiniz.
Domain hizmeti sunan firmalar genellikle alanadlarını kullanım süresi itibariyle 1 yıl ve katları şeklinde müşterilerine satarlar. Yani siz alanadınızı 1 yıl ve katları şeklinde bir nevi kiralamış oluyorsunuz.
Günümüzde domain fiyatları ortalama 10 dolar yani Türk Lirası cinsinden yıllık vergilerle beraber 65 TL’yi bulabilmekte. Tabii bu .com uzantılı domainler için geçerli. .net uzantılı domain .com uzantılı domainden biraz daha pahalı. .Org uzantısı ise .net uzantısından de biraz daha pahalı. Seçim size kalmış.
Bi Domain Baktım Ama 10.000 Dolar Diyor. Hani 10 Dolardı?
Muhtemelen doğru okumuşsunuz. Dijital pazarlama sektöründe, reel dünyadaki arsalar gibi domainlerde benzersiz ve tektir. Yani bir domaini birisi aldığı zaman onu başkasının almasının imkanı yoktur. Bu nedenle domainler standart alım fiyatlarının üzerinde çok yüksek miktarlarda tutarlara satılabilmektedir. Aslında 10 bin dolar bile bazı alanadları için çok ama çok düşük bir miktar. Örneğin Elon Musk tesla.com için 11 milyon dolar vermiştir. Vermiştir çünkü Tesla.com dan başka bir tane daha yok. Tabii yazımızın başında da belirttiğimiz gibi domaini önemli kılan sebeplerden birisi olan prestij ve kurumsallık mevzusu burada devreye girmektedir. Alanadının değerini sadece bu mu arttırır?
Tabiki başka faktörlerde var; Bazı firmalar isimlerinin çok uzun olduğunu düşünerek kısaltmaya da gitmektedirler. Örneğin facebook.com önce thefacebook.com olarak faaliyetine başlamış, sonrasında facebook.com olmuş ve en sonunda fb.com ismi ile faaliyet göstermektedir. Tabii bu, kullanıcılara kolaylık sağlaması ve akılda kalıcılığının artması için yapılan bir yatırımdır. İşte bu nedenle de .com uzantılı günümüzde 4 harfe kadar domain bulamazsınız. Aslında bulursunuzda standart fiyat üzerinden sahip olamazsınız. Bu domainlere sahip olmak için belki de binlerce dolar ödemeniz gerekmekte. Ama eğer binlerce dolarınız yoksa ve sizin için uzantı pek de önemli değilse sayıları 500’ü geçen uzantıdan herhangi biri size uygun olabilir ve standart uzantı satış fiyatı üzerinden istediğiniz alanadınıza sahip olabilirsiniz
2. El Alanadı Satılan Platform Var Mı?
Her sektörde olduğu gibi domain sektöründe de ikinci el alım satım platformları kurulmuş durumda. Global anlamda Godaddy, Sedo ve Dropcatch gibi firmalar ikinci el domain alım satım hizmeti sunmakta. Türkiye’de de pek fazla olmamakla birlikte ikinci el domain alım satım platformları mevcut ama domainler daha çok webmaster forumları üzerinden el değiştirmektedir.
Yukarıda az çok domain hakkında bilgi vermeye çalıştık ama ülkemizde bu sektörün pek fazla gelişmediğini söylememiz mümkün. Çünkü marka bilinci tam olarak oturmamış ve ayrıca dijital dünya tam anlamıyla keşfedilmiş ve öneminin farkına varılmış değil. Bu anlamda domain sektörü ülkemizde daha yolun başında sayılabilir. Takip ettiğimiz global alım satım platformlarında alanadlarına yüzbinlerce dolar teklif geldiğini görebilmekteyiz fakat ülkemizde yüksek miktarlı domain satışına pek nadir rastlıyoruz. Bu da bilincin tam oturmadığının bir göstergesi diyebiliriz. Aslında bu yönden bakıldığı zaman domain sektörü yatırımcılar için bir fırsat kapısı olabilir fakat bu sektör de başlı başına bilgi ve deneyimi istiyor . Bu anlamda alım-satım yapacaklar için piyasayı iyice araştırmaları ve izlemelerini tavsiye ederiz. İnternette faaliyet göstermek isteyenlere ise tavsiyemiz ellerini çabuk tutmalarıdır. Yoksa her şey için geç olabilir